Vmbo’ers klagen over eerste tekst in examen Nederlands

Vmbo-scholieren zijn over het algemeen prima te spreken over het examen Nederlands. Alleen over de eerste twee teksten wordt veel geklaagd door de kb’ers en gl/tl’ers. Een uur na het examen waren er bij het LAKS al 800 klachten binnen.

“Bij de eerste tekst, die over de deeleconomie ging, dacht ik: ‘wat gebeurt hier?!'”, aldus scholier Ronida Düzgün. “Bij de antwoorden vulde ik zo vaak C of D in, dat ik ernstig begon te twijfelen. Bovendien bevatte de tekst best veel moeilijke woorden. Ik ben dus best wel tekeer gegaan met mijn woordenboek.”

Ook Tim van den Bosch liep vast op de eerste tekst. “Daardoor vond ik sommige vragen nogal lastig te beantwoorden.”

Toch maakt Tim zich weinig zorgen over Nederlands. “Buiten die tekst om ging het examen gewoon goed.” Zijn klasgenoot Job van Oort sluit zich helemaal aan bij de mening van Tim. “Tekst 1 was inderdaad moeilijk. Maar over het algemeen ben ik goed in Nederlands, en vond ik dit examen goed te doen.”

Moeilijke samenvatting

Vmbo-gl/tl’er Roy Blokzijl had eveneens weinig moeite met het examen, al vond hij het lastig om de tweede tekst, getiteld ‘Big Brother? Big Data’, samen te vatten in 150 woorden. “Er stond zoveel informatie in die tekst; het was moeilijk om daar zo’n korte samenvatting van te maken.”

Volgens Roy waren ook zijn klasgenoten over het algemeen goed te spreken over het examen. “En dat terwijl sommigen zich helemaal niet goed hadden voorbereid.”

Onzeker

Demi Hoogendoorn was zo vroeg klaar, dat ze daar een beetje onzeker van werd. “Maar eigenlijk ben ik altijd wel vroeg klaar, dus misschien moet ik me daar niet zoveel zorgen over maken. Ik vond het examen goed te doen. De brief die geschreven moest worden ging prima, omdat er veel ruimte was om zelf dingen in te vullen. Dat was fijn.”

Docent Ralph Majenburg herkent zich wel in de reacties van de vmbo’ers. “Dit examen bevatte niet echt grote verrassingen. Met mijn leerlingen heb ik veel geoefend met oude examens Nederlands. Veel van wat we hadden geoefend kwam in dit examen terug.”

Veel klachten

Dat neemt niet weg dat er bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) een uur na het examen al ruim 800 keer was geklaagd. Vooral over de moeilijkheidsgraad van de eerste tekst. Ook wordt er geklaagd over een te kleine schrijfruimte bij tekst twee.

Bron: http://www.nu.nl/eindexamens